VDU prisidės prie Lietuvos centro Taivane steigimo

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) stiprina ryšius su Taivanu: pasitelkiant VDU pagalbą, Nacionaliniame Čengči universitete (NCCU) bus įsteigtas Lietuvos centras, kuris suteiks postūmį sklandžiau ir reguliariau vystyti su Lietuva susijusias mokslo, studijų bei kultūrines veiklas.

ProfTsaiYenLiirprofJuozasAugutis2
Prof. Tsai-Yen Li ir prof. Juozas Augutis

Bendradarbiavimo sutartį, kuria VDU prisidės prie Lietuvos centro steigimo NCCU, abiejų universitetų vadovai pasirašė balandžio 25 dieną. Savo sveikinimo kalboje VDU rektorius prof. Juozas Augutis pažymėjo, kad šios sutarties pasirašymas simboliškai sutampa su šią dieną švenčiamu VDU atkūrimo ir artes liberales studijų atsiradimo Lietuvoje 35-mečiu. „Lietuvos centro Nacionaliniame Čengči universitete steigimas žymi naują etapą mūsų ilgamečiame bendradarbiavime su Taivanu, kuris, tikiu, praturtins mūsų akademinę aplinką bei dar labiau sustiprins mūsų šalių tarpusavio ryšius“, – sakė universiteto rektorius.

 

Savo ruožtu NCCU prezidentas prof. Tsai-Yen Li džiaugėsi galimybe bendradarbiauti su VDU. „Nors geografine prasme mūsų šalys yra toli viena nuo kitos, tačiau turime ir nemažai panašumų, ypač laisvės ir demokratijos siekyje. Esu įsitikinęs, jog VDU veikiančio Taivano centro ir Taivane steigiamo Lietuvos centro pastangomis šias vertybes dar labiau sustiprinsime vykdydami bendras veiklas ir iniciatyvas“, – vizito metu kalbėjo NCCU atstovas.

Taivano atstovybės Lietuvoje vadovė, ambasadorė Constance H. Wang atkreipė dėmesį, jog šios sutarties pasirašymas yra didelis pasiekimas ne tik universitetui, bet ir visai šaliai. „Šiuo bendradarbiavimu tikimės vykdyti daugiau bendrų iniciatyvų ne tik akademiniame, bet ir kultūriniame lygmenyje“, – bendradarbiavimo siekius išsakė Constance H. Wang.

 

Galima tikėtis naujo dvišalių santykių etapo

Susitikimo metu universiteto atstovams ir svečiams VDU Azijos centro vadovas dr. Arvydas Kumpis ir vyr. specialistas doc. dr. Linas Didvalis plačiau papasakojo ir apie VDU veikiantį Taivano centrą, jo vykdomas veiklas bei pasiekimus. Anot dr. A. Kumpio, Taivane steigiamas Lietuvos centras atvers galimybes ieškoti sinergijos su VDU veikiančiu Taivano centru, vykdyti projektus, atliepiančius abiejų šalių interesus.

„VDU turi ilgametę patirtį skatinant ryšius su užsienio lituanistikos ir baltistikos centrais visame pasaulyje, o Lietuvos centro įsikūrimas Taivane tiek kiekybiškai, tiek kokybiškai sustiprina šį tinklą. Tad sujungus sėkmingą daugiametę patirtį kuruojant VDU Taivano centrą su lituanistinių centrų praktika galima tikėtis naujo etapo dvišaliuose santykiuose pradžios“, – pažymėjo Taivano centro veiklas kuruojančio VDU Azijos centro vadovas dr. A. Kumpis.

Pasak jo, naujasis NCCU Lietuvos centras atveria plačias galimybes, kurių išnaudojimas priklausys nuo akademinės bendruomenės pastangų. „Visų pirma, tikimės aktyvesnių dėstytojų vizitų, kurie paskatins gilesnį domėjimąsi Lietuva Taivane, įsitrauks į studentų konsultavimą, o pažintis panaudos bendriems tyrimų projektams. Kitas lygmuo – studentai, kurių mainai gali vykti aktyviau, ypač matant atsiveriančias galimybes gilinti dvišalius ryšius ir augantį būsimų specialistų poreikį. Galiausiai, Taivano ir Lietuvos centrai gali dirbti kartu kultūros ir edukacijos srityje: organizuoti renginius, vasaros mokyklas, keistis įvairiapuse aktualia informacija“, – pasakojo dr. A. Kumpis.

 

Su Taivano universitetais bendradarbiauja jau 15 metų

Dvišalį bendradarbiavimą su Taivano universitetais VDU pradėjo dar prieš beveik 15 metų. Pirmosios pasirašytos sutartys leido per šį laiką į mainus išleisti dešimtis VDU studentų, priimti čia atvykstančius taivaniečius, stiprinti ryšius tarp dėstytojų ir tyrėjų.

„Praėjusiais metais buvo pažymėtas ir VDU veikiančio Taivano centro dešimtmetis: 2013 metais įsteigtas padalinys padėjo sutelkti esamus išteklius ir jų dėka surengti keturias tarptautines konferencijas, skatinančias dalintis žiniomis apie Taivaną, ne vieną atvirą paskaitą, parodą, kitus kultūrinius ir į visuomenę orientuotus renginius“, – pažymėjo VDU Azijos studijų centro darbuotojas dr. Linas Didvalis.

Auganti svarba vienyti demokratiškas valstybes ir stiprinti jų bendradarbiavimą suteikia paskatą išlaikyti esamą VDU ryšių su Taivano universitetais įdirbį ir ieškoti naujų veiklos sričių. 2023 m. lapkritį įvykęs VDU delegacijos, vadovaujamos rektoriaus prof. Juozo Augučio, vizitas į Taivaną suteikė galimybę aptarti tolimesnę plėtrą.

 

Ryšius paskatino ir politinė situacija

„Atvykti į Taivaną mus paskatino mūsų sena draugystė, o taip pat ir nauja politinė situacija: Lietuva yra žengusi žingsnį artėti su Taivanu kaip šalimi, įsteigta Taivano atstovybė Vilniuje. Ne paslaptis, kad Kinijos atsakas į tai palietė ir Lietuvos verslus, ir politiką, ir akademinį pasaulį, taip pat ir mūsų universitetą. Tiek mes, tiek taivaniečiai tą situaciją labai gerai suprantame. Vizito tikslas buvo ir aplankyti senus draugus, ir padiskutuoti su naujais universitetais Taipėjuje“, – tuomet sakė VDU rektorius.

Šiuo metu VDU yra pasirašęs bendradarbiavimo sutartis su septyniomis Taivano aukštojo mokslo institucijomis, vykdomi studentų ir dėstytojų mainai, bendradarbiaujama su Taivaniečių atstovybe Lietuvoje.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.