VILNIUS TECH alumnės išradimas – inovacija švaresnei ateičiai

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Aplinkos inžinerijos fakulteto alumnei dr. Julitai Šarko už baigiamąjį doktorantūros studijų darbą geriausių jaunųjų mokslininkų ir doktorantų mokslinių darbų kategorijoje įteikta Lietuvos mokslų akademijos premija.

Savo darbe – „Tretinio nuotekų valymo filtro užpildų tyrimai ir įrenginio kūrimas“ – dr. J. Šarko tyrė azoto bei fosforo junginius bei sukūrė technologiją, galinčią sumažinti šių gamtai pavojingų cheminių medžiagų kiekį nuotekose.

„Reikalavimai išvalytų nuotekų kokybei nuolat griežtėja. Šiandien dažnai susiduriame su problema, kai nuotekų valymo įrenginiai iš buitinių nuotekų nepakankamai išvalo azoto ir fosforo junginius, kurie, patekę į gamtinę aplinką, sukelia ekosistemos kitimus ir taip pažeidžia ekologinę pusiausvyrą“, – aiškina dr. J. Šarko.

 

Inovacija švaresnei ateičiai

Pasak mokslininkės, tyrimų rezultatai pasitarnaus tretinio nuotekų valymo technologijoms tobulinti. Mokslinį darbą ji rengė 2019-2023 metais, tyrinėdama tretiniam nuotekų valymui tinkamus sorbcinius (turinčius ypatybę sugerti drėgmę iš oro) filtrų užpildus, skirtus sumažinti azoto ir fosforo junginius po biologinio nuotekų valymo. Taip pat sukūrė tretinio nuotekų valymo įrenginį.

Laboratorinius tyrimus premijos laimėtoja atliko VILNIUS TECH Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros laboratorijoje, o tiriamų medžiagų sorbcines savybes išbandė maišydama jas su valomomis nuotekomis bei filtruodama nuotekas per sorbuojančiuosius užpildus, apskaičiuodama azoto ir fosforo junginių šalinimo efektyvumą.

 

Atliekant mokslinį darbą, buvo sukurtas ir realiose sąlygose išbandytas mažo našumo (iki 1 m3/d) tretinio nuotekų valymo įrenginio prototipas, skirtas papildomai sumažinti fosforo junginių koncentraciją (iki 1 mg/l) ir azoto junginių koncentraciją (iki 10 mg/l) valomose nuotekose. Šis įrenginys gali būti naudojamas po biologinio nuotekų valymo, papildomai šalinant azoto ir fosforo junginius iš nuotekų.

„Biologiškai valytų nuotekų užterštumo azoto ir fosforo junginiais sumažinimas stabdo eutrofikacijos plėtrą ir apsaugo vandens telkinius nuo deguonies trūkumo. Be to, naudojant tretinio nuotekų valymo įrenginį yra sukuriamas gamtinės aplinkos apsauginis barjeras, jeigu sutriktų biologinio nuotekų valymo įrenginio veikla ir, pavyzdžiui, dumblas nenusėstų, o išplauktų. Tokiu būdu tretinis nuotekų valymo įrenginys sulaikytų dumblą ir apsaugotų aplinką“, – paaiškina dr. J. Šarko.

 

Studijos kuriantiems rytojui

Vienas pagrindinių doktorantūros privalumų – laisvė kurti, taikyti sprendimus, kurie keičia pasaulį. Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VILNIUS TECH) kviečia siekti mokslų daktaro laipsnio. Šiais metais universitetas siūlo rinktis net iš 12 mokslo sričių, o kylančias idėjas bei tematikas jau dabar galima aptarti su potencialiais darbų vadovais. Iškilo klausimų? Registruokis į atvirų durų dieną, kuri vyks balandžio 24 d., sužinok apie studijas, užduok rūpimus klausimus ir kurk ateitį drauge su VILNIUS TECH talentų komanda.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.