VU 445-ojo gimtadienio paramos aukcione surinkta beveik 73 tūkst. eurų specialioms stipendijoms

Šiemet Vilniaus universitetas 445-ąjį (VU) gimtadienį šventė neįprastai – gausybės renginių fone – nuo orientacinių varžybų iki tradicija tapusio Martyno Mažvydo „Katekizmo“ eksponavimo – pirmą kartą surengtas gimtadienio paramos aukcionas. Jo metu surinktos lėšos skirtos specialioms 450-mečio stipendijoms, padedančioms studentams iš sunkai besiverčiančių šeimų siekti aukštojo mokslo, lengviau įsitvirtinti sostinėje. Šiam kilniam tikslui surinkta beveik 73 tūkst. eurų, kurie leis stipendiją skirti net 25 jaunuoliams jau šį rudenį.

„Prieš 5-erius metus įsteigta 450-mečio stipendija siekiama didinti aukštojo mokslo prieinamumą ir paskatinti gabius, tačiau su finansiniais iššūkiais susiduriančius moksleivius siekti aukštojo mokslo. Iš statistikos matome, kad pragyvenimas Vilniuje brangsta, o pirmieji studijų metai dažnai būna tie kertiniai, per kuriuos studentai turi įsitvirtinti tiek studijose, tiek naujame mieste, todėl ši finansinė pagalba yra labai svarbi“, – sakė VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas.

 

Nors 2023 m. šią stipendiją gavo 116 į VU įstojusių pirmakursių, tačiau pretendavusiųjų ją gauti buvo tris kartus daugiau. Dėl didelės stipendijos paklausos surengtas VU gimtadienio paramos aukcionas, kurio metu surinktos lėšos leido padidinti suteikiamų stipendijų skaičių.

Paramos aukcionui VU bendruomenė ir partneriai įsteigė specialius aukciono objektus – VU rektorius prof. R. Petrauskas kvietė pietų ir į ekskursiją po VU architektūrinį ansamblį, į specialią ekskursiją po Kauno modernizmo objektus kvietė prof. Marija Drėmaitė,  po Kernavės piliakalnius – archeologas doc. Aleksiejus Luchtanas, o VU fizikai pasiūlė kelionę į CERN būstinę. VU Botanikos sodas pasiūlė sklypo apželdinimo ir dekoratyvinės augalų ekspozicijos įrengimo paslaugą, o VU profesorius Eugenijus Laurinaitis – įkvepiančią paskaitą įmonei.

 

Tarp aukciono objektų buvo ir legendinė fotografo Antano Sutkaus nuotrauka „Maratonas Universiteto gatvėje“, golfo partija su geriausia Lietuvos golfo žaidėja Gile Bite Starkute, gastronominė patirtis su restorano „Nineteen18“ komanda VU Šv. Jonų bažnyčios varpinėje ir paukščių stebėjimo diena su Mariumi Čepuliu.

Paramos aukciono metu VU bendruomenės ir verslo atstovai skyrė net 72 985 eurus. Ši suma leis net 25 studentams gauti 450-mečio stipendiją, kuri skiriama pirmaisiais studijų metais ir siekia 3000 eurų. Prie surinktos paramos sumos reikšmingai prisidėjo verslininkai ir filantropai Danas Tvarijonavičius, Petras Narbutas, Vytautas Bučas, Rūta ir Vaidas Barakauskai, Daiva ir Virginijus Adutavičiai, Jolita ir Vigantas Vėbros, Aurelija ir Aurelijus Rusteikos bei kiti.

Į šias stipendijas pretenduoti gali stojantieji, kurių šeimos mėnesinių pajamų vidurkis per paskutinius 3 mėnesius vienam asmeniui buvo ne daugiau nei 500 eurų, be to, jie nėra anksčiau įgiję bakalauro ar magistro kvalifikacinio laipsnio ir nėra gavę VU gimtadienio stipendijos, o pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų prašyme pirmu numeriu renkasi studijas VU. 300 eurų dydžio stipendijos, mokamos 10 mėnesių, padeda jautrių socialinių grupių studentams prisitaikyti naujoje aplinkoje ir motyvuoja studijuoti.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.