NAUJAI KNYGAI PASIRODŽIUS

Nijolė Kavaliauskienė. Suvėriau žemuoges ant smilgos. 2023, UAB „Ridsales“, Kaunas

                     

73 Jonas Dautaras renginio dalyviai 2 1
Knygos sutiktuvės. Priekyje (iš kairės): Renata Aleksiejienė, Albina Kunigonienė, Raseinių rajono
savivaldybės meras Arvydas Nekrošius. Prano Laurinavičiaus nuotr.

Šių metų kovo pabaigoje Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje įvyko raseiniškės poetės Nijolės Kavaliauskienės knygos ,,Suvėriau žemuoges ant smilgos” sutiktuvės. Tai – jau antroji jos knyga. Pirmoji knyga „Tas mažas moters pasaulis” 2021 m. buvo išleista taip pat Kaune.

 

Kuo pasižymi naujoji knyga? Pirma, knygoje pateikti kūriniai apima ilgą laikotarpį, kai kurie – net kelis dešimtmečius. 1975 m. Nijolės kūryba buvo pripažinta: ji pakviesta į respublikinį medikų literatų „Poezijos pavasarį“ Kėdainiuose. Tai buvo jos pirmasis skrydis į poezijos pasaulį. Poetė N. Kavaliauskienė prisipažįsta, kad ją, kaip asmenybę, augino, ugdė ir brandino dalyvavimas daugkartiniuose „Poezijos pavasariuose“. Jos kūriniai publikuojami ir kituose leidiniuose. Kūryboje atsispindi jautri, mylinti gamtą ir žmones, įvairialypė, spalvinga asmenybė. Nijolės poezija jausminga, kupina meilės ir grožio pajautimo. Žavi ir jos sukurti akrostichai. Dabar poezija – jos gyvenimo dalis. 2013 m. N. Kavaliauskienė savo mieste įkūrė poezijos mylėtojų arbatos klubą „Gijos“, kurį šiuo metu lanko apie 20 narių.

 

Penkiuose knygos skyriuose surikiuota įvairaus žanro kūryba: proza, poezija ir miniatiūros. Bene įdomiausias yra penktasis skyrius. Čia kiekviename eilėraštyje, skaitant nuo viršaus į apačią eilučių pirmąsias raides, galima rasti vardą, kam jis skiriamas. Knyga pasižymi gausa literatūros herojų, tarp kurių yra kultūros, švietimo, medicinos ir įvairiausių kitų sričių nusipelniusių darbuotojų, kuriuos autorė pagerbė, apdovanodama gražiais ir prasmingais posmais. Kūrybos rinktinė papildyta fotonuotraukomis ir piešiniais… Jie taip pat daug ką pasako…

Į gražiai organizuotas naujos knygos sutiktuves susirinko apie penkiasdešimt knygos gerbėjų, atvykusių net iš kaimyninių rajonų ir kitų atokesnių vietovių. Renginį vedė Raseinių specialiosios mokyklos direktorė Sandra Maslauskienė ir rajono kultūros centro renginių koordinatorius Edgaras Juška. Abu jie – rajono kultūros centro mėgėjų teatro „Braižas“ aktoriai, aktyvūs visuomenininkai, gerai pažindami pristatomos knygos autorę N. Kavaliauskienę, apibūdino jos asmenybę, papasakojo apie jos sukurtus personažus, bendrą kūrybinį darbą scenoje, teigė, kad tai – kūrybingas, jautrus žmogus: ji neskuba, stabteli, pamato, išgirsta ją supančius žmones, gamtą, viską – kas gyva. Džiaugiasi kiekviena gyvenimo akimirka, myli gyvenimą.

 

Gražiais žodžiais poetę Nijolę pasveikino rajono savivaldybės meras dr. Arvydas Nekrošius. Įteikdamas dovaną, jis paskaitė Nijolės pamąstymo ištrauką apie būties trapumą, mūsų laikinumą žemėje ir paliktą savo pėdsaką kitoms kartoms. Viktoras Gulbinas, Kelmės literatų klubo „Vieversys“ prezidentas, Nijolės klasės draugas, poetas, grojo gitara ir atliko Nijolei skirtą dainą, deklamavo jos pirmą eilėraštį, parašytą dar septintoje klasėje. Gerai atsiliepė apie naują knygą ir džiaugėsi, kad turėjo galimybę su Nijole bendrauti nuo vaikystės. Pabrėžė, kad jos kūryba yra jausminga, nuoširdi ir prasminga.

Pati autorė paskaitė keletą eilėraščių, atsakė į vedėjų klausimus. „Mane Mūza myli. Laiko glėbyje, nepaleidžia. Ji tarsi mano Angelas Sargas: guodžia, kai kas nors skauda, padeda širdies nešulį nešti, kai man sunku, traukia iš duobės, jei gresia kritimas… Visada jaučiu jos pagalbos ranką. Eilėraštis – tai mūsų būties tąsa, pėdsakas, paliktas po mūsų“, – sakė N. Kavaliauskienė.

 

Teisininkė Sandra Pocienė, Raseinių rajono kultūros centro mėgėjų teatro ,,Braižas“ aktorė, paskaitė ištraukas iš poetės Nijolės prisiminimų kūrinio „Viliojantis teatras ir scenos žavesys“. Po to Nijolę pasveikino visa aktorių šeima. Padovanojo įrėmintas nuotraukas iš suvaidintų spektaklių, pasidalijo nuotykiais scenoje, gražiais prisiminimais. Daina Sutkevičienė – Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos direktorė ir direktorės pavaduotoja Danguolė Kasparavičienė poetei linkėjo išleisti dar daug knygų, pasidžiaugė unikaliu jos įkurtu poezijos mėgėjų arbatos klubu „Gijos“, kurio nariai kartą per mėnesį renkasi bibliotekoje. Klubas jau atšventė 10 metų jubiliejų.    Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos renginių koordinatorė ir Raseinių literatų klubo „Dubysa“ pirmininkė Renata Aleksiejienė savo linkėjimą išreiškė eilėmis ir padovanojo knygą, kurios bendraautorė yra. Jadvyga Šimkienė, Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos ir Kelmės literatų klubo „Vieversys“ narė, paskaitė šiai progai sukurtą eilėraštį. Naujos knygos pasirodymo proga poetę Nijolę sveikino ir Vijolė Stanislovaitienė iš Vilkijos, dirbanti Romainių tuberkuliozės ligoninėje, penkių vaikų mama, neseniai įsitraukusi į arbatos klubo „Gijos“ veiklą.

 

Knygos sutiktuvės Raseinių bibliotekoje buvo kupinos eilių, dainų, šypsenų, šiltų apsikabinimų ir nuoširdžių linkėjimų. Visi, kurie ten buvo, sveikino autorę. Visi, kas klausėsi N. Kavaliauskienės poezijos ar lingavo į dainų taktą, buvo tarsi apgaubti šilta gerumo skraiste. Poetė Nijolė dėkojo dalyvavusiems šioje šventėje ir kartu su savo klubo bendraminčiais pakvietė pasivaišinti žemuogių arbata, namine duona, sūriu, beržų sula, blynais, žemuogių džemu ir kitomis kaimiškomis vaišėmis.

 

Dr. Jonas Dautaras

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.