Nikola Tesla buvo pirmasis, patentavęs nepilotuojamą aparatą – droną – dar 1898 metais

Šį patentą JAV Patentų biuro archyve aptiko technologijų istorikas Metju Šroveris (Matthew Schroyer).

Kaip Tesla nurodė patento aprašyme, „plačiąja prasme, mano išradimas skiriasi nuo kitų sistemų, nes jo judėjimui valdyti nereiktų laidų ar kabelių arba kitokių elektros ar mechaninių ryšių. Tokius objektus butų galima valdyti daug praktiškesniu būdu, sukuriant bangas, impulsus, ar spinduliuotę, kurie galėtų pereiti per žemę, vandenį arba atmosferą ir jie valdytų aparatą, kol jis būtų šių bangų veikimo zonoje.“

tesla1

Patento brėžinys. Iliustr.: JAV Patentų ir Prekių ženklų biuras / United States Patent And Trademark Office

Nors patente Tesla tiesiogiai neįvardijo radijo bangų, neabejotina, kad būtent jas jis turėjo mintyje ir neklydo, numatydamas, kad jos bus panaudotos įvairių aparatų valdymui distanciniu būdu.

 

Patente Tesla taip pat nurodė, kad tokie aparatai – transporto priemonės ar laivai, galės būti panaudoti perduoti laiškus, įrankius į sunkiai pasiekiamas vietas, medžioklei vandenynuose, taip pat įvairiems inžinieriniams, komerciniams ar moksliniams tikslams.

Be kita ko, patente jis išskyrė ir karinę pramonę, nurodydamas, kad tokių per atstumą valdomų ginklų griaunamoji galia gali būti tokia didelė, kad visam laikui sustabdytų karus tarp tautų.

tesla2

Čia Nikola Tesla, deja, suklydo – bent jau kol kas radijo bangomis valdomi ginklai nei kiek nesumažino kylančių karų skaičiaus.

Beje, panašiai galvojo ir kitas garsus išradėjas – Nobelis, išradęs dinamitą ir manęs, kad toks galingas sprogmuo turėtų atgrasyti žmones nuo karų.

 

Nikola Tesla (1856-1943) buvo fizikas, inžinierius ir išradėjas, labiausiai išgarsėjęs savo darbais elektros ir magnetizmo srityse, ypač dėl elektros įtaisų, veikiančių esant kintamajai srovei, daugiafazės srovės sistemų, sinchroninio generatoriaus ir asinchroninio variklio kūrimo. Jis buvo serbų kilmės, gimė ir užaugo Austrijos-Vengrijos imperijoje, dirbo Prancūzijoje, vėliau išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas.

 

Daugiau:

Dronai: grėsmės ir galimybės

Britų kompanijos kuria ginklą prieš dronus

Dronas su specialiu lustu gali mokytis skrydžio metu

Bepiločius aparatus ir palydovus kuria jaunimas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.