Pradedančioji įmonė sukūrė dvigubai efektyvesnius saulės elementus

Įmonė „Insolight“, įsikūrusi Lozanos technologijų instituto Inovacijų parke (Šveicarija), sukūrė labai didelio efektyvumo fotovoltinius elementus – juose net 36,4% Saulės energijos yra paverčiama elektra.

Tai beveik dvigubai daugiau, nei šiuolaikinių saulės elementų, kurių efektyvumas paprastai siekia 18-20 procentų.

Šį rezultatą jau patvirtino ir nepriklausoma Fraunhoferio Instituto laboratorija (Vokietija).

Saulės modulis. Jo paviršiuje matyti mikrolęšiai, sukoncentruojantys šviesą į reikiamus taškus. Nuotr.: EFPL ir „Insolight“
Saulės modulis. Jo paviršiuje matyti mikrolęšiai, sukoncentruojantys šviesą į reikiamus taškus. Nuotr.: EFPL ir „Insolight“

Kaip „Insolight“ tai pavyko? Paslaptis –  plokščia ir plona optinė sistema, pagaminta iš plastiko, kuri nukreipia Saulės spindulius į mažus paviršiaus taškus, kuriuose yra sumontuoti didelio efektyvumo saulės elementai. Šie elementai gali pasiekti net 42% efektyvumą. Jie yra sudaryti iš sluoksnių, kurių kiekvienas sugeria skirtingo bangos ilgio šviesą. Tačiau tokie elementai yra labai brangūs, ir kol kas praktiškai naudojami tik kosmoso tyrimų technologijose.

Tačiau „Insolight“ pasirinko kitą sprendimą – tokie saulės elementai nepadengia viso modulio paviršiaus, o, būdami vos kelių kvadratinių milimetro ploto, yra išdėstyti tik tam tikruose taškuose. Šviesą į juos sukoncentruoja plokščia optinė sistema, surenkanti visą į tą plotą krintančią šviesą.

Įmonės  teigimu, tai galima palyginti su vandens dušu – nors iš jo lašai krinta į didelį plotą, jie visi patenka į mažą nutekėjimo angą, kurios pralaidumo pakanka surinkti visą vandenį.

 

fotovoltinis-modulis1
Lęšio masyvo fragmentas. Nuotr.: EFPL ir „Insolight“

Dar viena inovacija – mikropozicionavimo sistema, kuri leidžia į fotovoltinius elementus sufokusuoti 100% į modulį krintančių saulės spindulių , nepriklausomai nuo jų kritimo kampo. Skaidri modulio paviršiaus plokštė turi tūkstančius mažų, milimetrų skersmens lęšiukų, fokusuojančių šviesą į reikiamus taškus, ir ši plokštė visą dieną, judant Saulei, yra šiek tiek perstumiama, taip, kad fotovoltiniai elementai visą laiką išliktų lęšių židinio taške.

https://youtu.be/PLA7IKv7Ehg

Panašios sistemos yra kuriamos ir kitose laboratorijose, tačiau „Insolight“ pasiūlė fotovoltinės energijos modulį, kuris yra ir labai efektyvus, ir nedaug besiskiriantis nuo plokščiųjų Saulės modulių. Šiuos naujuosius modulius ir paprasta montuoti, ir nesunku pradėti visų jo komponentų masinę gamybą.

 

Nuoroda: Startup makes residential solar panels twice as efficient
Daugiau:
Sukurta technologija, padidinsianti saulės elementų našumą

KTU mokslininkai sukūrė unikalią medžiagą, tinkamą naujos kartos saulės elementų gamybai

Hibridinė saulės ir vėjo energijos sistema

Nauja gamykla gamins individualiai pastatams pritaikytus saulės modulius – fasado elementus

Atidaryta didžiausia pasaulyje saulės elektrinė

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.