Apskaičiavo, kiek trimačiai spausdintuvai gali sutaupyti namų ūkiams

Domina investicija, kuri galėtų užtikrinti  šimtaprocentinę investuotų pinigų grąžą per kelis metus, o gal ir leistų uždirbti? Atsakymas – nusipirkti nebrangų, atviro kodo trimatį spausdintuvą ir spausdinti juo įvairius namų apyvokos daiktus.

3D spausdinimas

Neseniai paskelbtame tyrime dalyvavę Mičigano technologijos universiteto (JAV) tyrėjai nusprendė įvertinti, ar praktiška namuose naudoti ekonominės klasės, nepatyrusiems vartotojams skirtus trimačius (3D) spausdintuvus.

 

Pasirodė, kad net tie vartotojai, kurie tokiais prietaisais iki šiol nesinaudojo ir yra visiškai nepatyrę, gali ne tik susigražinti į spausdintuvą bei medžiagas spausdinimui investuotus pinigus per šešis mėnesius, bet taip pat ir uždirbti beveik dešimt kartų didesnę sumą, nei kainuoja toks spausdintuvas, per penkerių metų laikotarpį.

 

Tiesa, tyrime kalbama ne apie komercinę veiklą, bet apie spausdinimą savo poreikiams, tai yra kiek pavyktų sutaupyti, naudojant tokį prietaisą. Taip pat buvo vertinami tik spausdintuvai, naudojantis atvirojo kodo programinę įrangą bei internete esančius nemokamus įvairių daiktų trimačius modelius, kuriuos galima parsisiųsti ir iš karto atsispausdinti.  Tuomet pakanka turėti kompiuterį, bet nebūtina turėti modeliavimo programinę įrangą ir jos naudojimo įgūdžių.

 

Tyrimo metu buvo naudojama trimačių modelių paieškos sistema Yeggi,  skirta tokių modelių paieškai. Tuomet spausdinimas trimačiu spausdintuvu tampa tokiu pat paprastu, kaip ir  dokumento atspausdinimas – tereikia pasirinkti daikto modelį ir paspausti spausdintuvo piktogramą.

 

Buvo vertinama, kad namuose gali prisireikti atsispausdinti vieną daiktą per savaitę – tai gali būti drabužių pakaba, vandens čiaupo dangtelis, sulūžęs kokio nors prietaiso mygtukas ar kitas plastmasinis daiktas.

Kiekvienam pasigamintam daiktui – nuo GoPro kameros laikiklio iki išmanaus telefono dėklo – buvo vertinama, kiek jį kainavo pasigaminti trimačiu spaudintuvu ir kiek kainuotų analogišką daiktą įsigyti parduotuvėje.

Pasirodė, kad vidutiniškai sutaupoma apie 95% – tai yra atsispausdinti daiktą namuose kainuoja beveik dvigubai pigiau, nei jį nusipirkti.

Vertinant „pesimistinį“ investicijos į spausdintuvą sceenarijų, jis atsipirktų maždaug per tris metus, o naudojant penkis metus – leistų sutaupyti antra tiek, kiek kainavo spausdintuvas ir spausdinimui reikalingos medžiagos.

„Optimitinio“ scenarijaus atveju, spausdintuvą naudojant dažniau ir spausdinant reikalingus daiktus, kurie kainuoja brangiau, spausdintus atsipirktų tik per šešis mėnesius.

 

Tyrėjai tikisi, kad šis jų darbas padės vartotojams apsispręsti, ar jau verta įsigyti tokį prietiasą. Beje, spausdintuvai nuolat tobulėja ir pinga, o internete atsiranda vis daugiau trimačių modelių, todėl tokiais spausdintuvais naudotis tampa vis paprasčiau.

Tyrimo išvada – ekonominės klasės trimačiai spausdintuvai jau dabar atsiperka ypač greitai, o ateityje turėtų tapti tokiais pat įprastais įrenginiais namuose, kaip ir indaplovės.

 

Emergence of Home Manufacturing in the Developed World: Return on Investment for Open-Source 3-D Printers

 

Daugiau:

Trimatis spausdinimas metalu

Tarp VGTU studentų baigiamųjų darbų – 3D spausdintuvo prototipas

Trimačio spausdinimo technologija pagaminti nuolatiniai magnetai savo savybėmis pralenkė įprastiniais būdais pagamintus magnetus

„Airbus“ pristatė trimačio spausdinimo technologija pagamintą nedidelį lėktuvą

Algoritmas padės išmanųjį telefoną paversti trimačiu skaneriu

Statyba – 3D spausdintuvu

Naujas NASA iššūkis inovatoriams – sukurti trimačio spausdinimo būdu statomas buveines tolimojo kosmoso tyrėjams

„Mokslo sriuba“: lietuviai 3D spausdintuvu atspausdino namelius ląstelėms ir M. Mikutavičių

„Atspausdinami“ namai

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.