Paskelbtas planas, kaip sukurti pirmą praktiškai panaudojamą kvantinį kompiuterį

Tarptautinė mokslininkų grupė, vadovaujama prof. Vifredo Hensingerio (Winfried Hensinger) iš Sasekso universiteto (Didžioji Britanija), paskelbė planą, kaip sukurti pirmą praktiškai panaudojamą  kvantinį kompiuterį.

Kvantiniai kompiuteriai kol kas egzistuoja tik laboratorijose ir gali atlikti tik elementarius veiksmus, tačiau neabejojama, kad jie sukeltų panašų, o gal ir dar didesnį proveržį tiek moksle, tiek pramonėje, kaip tai padarė dabartinių kompiuterių išradimas.

 

kvantinis kompiuteris
Pagrindinis kvantinio kompiuterio elementas – elektriniu lauku valdomas jonus išlaikantis modulis, kuris smarkiai supaprastina tokio kompiuterio architektūrą ir leidžia išsiversti be lazerių. Nuotr.: Ion Quantum Technology Group, University of Sussex

 

Kvantiniai kompiuteriai galėtų padėti rasti atsakymus į daugelį mokslo klausimų, sukurti naujus, efektyvesnius vaistus bei spręsti kitas problemas, kurioms net galingiausi šiuolaikiniai kompiuteriai skaičiavimams turėtų sugaišti milijonus metų.

 

Šiame plane naudojamas naujas išradimas, kuris leistų kvantinius bitus perduoti tarp vakuume patalpintų modulių kanalais, kuriuos sukurtų elektrinis laukas, o ne šviesolaidžiais.

Šio plano autorių teigimu, „Universalus kvantinis kompiuteris gali turėti esminį poveikį visuomenei.  Be abejonės, tai didelis iššūkis, kuris gali trukti ir dešimtmečius, bet dabar pats laikas mokslo pradėti taikyti praktiškai.“

Planuojama, kad toks kompiuteris užimtų beveik futbolo aikštės plotą, kuriame vakuume patalpinti moduliai saugotų kvantinius bitus, išlaikomus ir valdomus elektrinio lauko.

Tačiau ir pirmieji kompiuteriai su juos aptarnaujančia infrastruktūra buvo nedaug mažesni.

Šis planas paskelbtas žurnale Science Advances su kvietimu kitiems mokslininkams iš viso pasaulio prisijungti prie šio projekto.

 

 

Profesoriaus V. Hensingerio paskaita apie kvantinius kompiuterius

 

‘Blueprint for a microwave trapped ion quantum computer’ B. Lekitsch, S. Weidt, A.G. Fowler, K. Mølmer, S.J. Devitt, Ch. Wunderlich, and W.K. Hensinger, Science Advances 3, e1601540 (2017)

First ever blueprint unveiled to construct a large scale quantum computer

Daugiau:

Dar vienas mokslininkų žingsnis stebint kvantinės mechanikos dėsningumus realiame gyvenime

„Mokslo sriuba“: kvantiniai kompiuteriai

Kvantiniai kompiuteriai: proveržis siekiant ilgesnio stabilumo

VU mokslininko vardas tarp kvantinės chemijos korifėjų

Mažiausias pasaulyje radijas, kurio imtuvas – tik dviejų atomų dydžio

Ieškoma Šriodingerio katė; gyva IR mirusi

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.