Išsiaiškinta, kodėl ima vibruoti tempiami lagaminai su ratais

Paryžiaus Didro universiteto tyrėjai atskleidė, kodėl ima vibruoti tempiami lagaminai su ratais.

suitcaseSavo straipsnyje, paskelbtame žurnale Proceedings of the Royal Society A, jie paaiškino tai lemiančius fizinius procesus ir pateikė keletą patarimų, kaip išspręsti šią problemą.

Dauguma keliaujančių žmonių, naudoja lagaminus su ratais – tuomet juos galima ne nešti, o tempti, kas yra gerokai lengviau, jei tik paviršius lygus. Tačiau pasirodė, kad dėl tokių lagaminų kyla ir problemų. Neretai tempiami ratuoti lagaminai ima svyruoti į šonus, svyravimų amplitudė vis didėja, kol apvirsta ant šono.

Kaip pažymėjo tyrėjai, natūrali keliautojo reakcija yra imti tempti lagaminą lėčiau, tačiau tai iš tikrųjų nėra geriausias pasirinkimas.

Tyrėjai analizavo lagamino modelio, riedančio bėgimo takeliu, elgesį. Pasirodė, kad svyravimai į šonus prasideda, kai jei vienas iš ratukų susiduria su kliūtimi – jis akimirksniui šokteli į orą ir nukrenta žemyn. O šis smūgis pakelia priešingą ratuką, jis pakyla ir krenta, ir taip visas procesas ima kartotis. Šie svyravimai vis didėja, jei tik lagaminas yra traukiamas į priekį. Galų gale jis gali ir apvirsti. Pasirodo, pagrindinė to priežastis – kad abu ratukai yra sumontuoti ant tos pačios ašies, o lagaminą apverčia traukiančio žmogaus jėga.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad geriausias būdas sumažinti svyravimus – padidinti traukimo greitį – tada lagaminas nebespėja įsisiūbuoti taip, kad apvirstų.

Dar galima sumažinti lagamino vilkimo kampą – tai yra nuleisti rankeną kiek žemiau.

Beje, savo tyrime mokslininkai pabrėžė, kad ne visos fizikos problemos yra sudėtingos, ir ratuotų lagaminų problema pasirodė būtent tokia.

Belieka tikėtis, kad lagaminų gamintojai perskaitys šį straipsnį ir ims montuoti ratukus ant skirtingų ašių.

 

The rolling suitcase instability: a coupling between translation and rotation

Daugiau:

Pernešamos sofos uždavinys

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.