Naujas teleskopas žada mėgėjiškos astronomijos revoliuciją

SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence – Nežemiško intelekto paieškos) institutas ir Prancūzijos startuolis „Unistellar“ paskelbė apie partnerystę, komercializuojant  naujo tipo teleskopo projektą. Žadama, kad jis padės išvysti neprilygstamų kosmoso vaizdų ir suteikti astronomams mėgėjams galimybę tiesiogiai prisidėti prie mokslinių tyrimų.

Naujasis teleskopas, pavadintas „eVscope“ naudoja „Enhanced Vision“ vaizdo technologijas ir turi tris unikalias savybes, kurių iki šiol niekuomet nebuvo kompaktiškuose masinės gamybos teleskopuose.

 

„Enhanced Vision“ sukuria ypač ryškius ir detalius astronominių objektų vaizdus, net jei šviesa, ateinanti iš jų, yra labai silpna. Šių objektų šviesa pirma yra sukaupiama ir tik po to projektuojama į teleskopo okuliarą. Taip ši  technologija imituoja žymiai didesnių matmenų reflektorinių teleskopų šviesos surinkimo pajėgumą, tokiu būdu suteikiant galimybę stebėti tokius kosminius objektus, kurių iki šiol mėgėjiškais teleskopais pamatyti buvo neįmanoma.

 

 

Šis teleskopas turi autonominę pozicionavimo sistemą, valdomą GPS signalais – tai leis tiksliai nustatyti teleskopą į norimus stebėti kosminius objektus, be sudėtingų pozicionavimo ir objekto sekimo procedūrų. Astronomai, nuo pradedančiųjų iki patyrusių, galės tiksliai žinoti, kokius objektus jie stebi – teleskopas bus susietas su dešimčių milijonų kosmoso objektų koordinačių duomenų baze.

 

teleskopas evision1Teleskopas turės bendro darbo režimą – tai funkcija, sukurta ir palaikoma SETI instituto. Jis leis vartotojams visame pasaulyje dalyvauti stebint kokį nors pasirinktą ypatingos svarbos ar naujai aptiktą objektą.

Šiuo režimu vaizdo duomenys iš teleskopų bus automatiškai siunčiami į duomenų saugyklą, esančią SETI instituto būstinėje Silicio slėnyje.

 

 

Tarptautinė mokslo bendruomenė gaus prieigą prie precedento neturinčių pasirinktų objektų vaizdų duomenų, iš tūkstančių teleskopų visame pasaulyje, gautų skirtingais laikais. Šių duomenų analizė savo ruožtu suteiks naujų žinių apie mus supančią Visatą, ir neabejotinai, leis padaryti daug atradimų. Jų analizei bus naudojamos ir dirbtinio intelekto sistemos.

 

„Klasikiniai aukštos klasės mėgėjiški teleskopai yra puikūs įrankiai, norint stebėti pagrindines Saulės sistemos planetas. Bet jie paprastai nuvilia, stebint mažesnius ir tolimesnius objektus, o milijonai įdomių objektų astronomams mėgėjams lieka ir visai nematomi,“ teigia Laurentas Marfisi, „Unistellar“ generalinis direktorius. „Mūsų teleskopas iš esmės pakeis mėgėjišką astronomiją, nes leis realiu laiku pamatyti objektus, kuriuos iki šiol buvo galima stebėti tik observatorijose. Mūsų kompaktiškas 11 cm skersmens teleskopas leis pamatyti objektus, silpnesnius nei Plutonas – tai yra šio teleskopo skiriamoji geba bus tokia, kaip 1 metro skersmens teleskopo.“

teleskopas evision
„Unistellar“ teleskopas turi pasirodyti prekyboje jau 2017 metų rudenį, o pirmieji jį gaus dalyvavę šio projekto sutelktinio finansavimo kampanijoje. Nuotr.: SETI institutas.

 

Frankas Marčis, SETI instituto mokslininkas, teigia: „Šis teleskopas taps nauja galinga priemone, generuojančia svarbius duomenis apie įvairiausius įvykius Visatoje, dominančius astronomus, tokius kaip supernovos, pro Žemę praskriejantys asteroidai ir kometos. Iš tūkstančių teleskopų, išsibarsčiusių visame pasaulyje, bus gaunama daug vertingų duomenų. Be to, bus galima koordinuoti jų veiklą, siunčiant vartotojams prašymus nukreipti teleskopus į mokslininkus sudominusius objektus“.

 

Planuojama, kad „eVscope“ teleskopas kainuos apie 1000 JAV dolerių, o jį įsigyti bus galima jau nuo šių metų rudens.

 

 

SETI

 

 

Daugiau:

Prasidėjo didžiausio pasaulyje teleskopo statyba

„Mokslo sriuba“: didžiausi Lietuvos teleskopai iš arti

Kaip astronautai 5 kartus taisė „Hubble“ kosminį teleskopą

Visatoje yra dešimt kartų daugiau galaktikų, nei buvo manoma anksčiau

VU TFAI Molėtų astronomijos observatoriją papildys naujas žvaigždžių stebėjimo prietaisas

Aptikta mažiausia žvaigždė

Kuriamas egzoplanetų šeimos medis

Keplerio teleskopas atskleidė daugiau detalių apie TRAPPIST-1 planetų sistemos atokiausią planetą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.