Elonas Maskas atskleidė žmonių kolonijos Marse įkūrimo planus

Kompanijos „SpaceX“ vadovas Elonas Maskas (Elon Musk) pristatė ambicingus planus, kaip būtų įkurta Marso kolonija, pasiunčiant į šią planetą didelį erdvėlaivį, talpinantį iki 100 žmonių. marsasMasko teigimu, galima pasiekti, kad „bilietas“ į Marsą kainuotų mažiau nei šimtą tūkstančių JAV dolerių vienam kolonistui, ir tai atvertų kelią planetos kolonizavimui.

Šią viziją Maskas išdėstė šią savaitę Meksikos mieste Gvadalacharoje vykstančiame Tarptautiniame astronautikos kongrese.

„Mums reikia pereiti nuo Marso tyrinėjimų zondais ir marsaeigiais prie realus, žmonių gyvenamo miesto. Tai galėtų pasiekti ir dabartinė karta.“

 

Pristatyme Elonas Maskas pademonstravo ir futuristinį video siužetą, iliustruojantį jo viziją apie tarpplanetinę transporto sistemą. Pagrindiniai jos elementai – daugkartinio naudojimo raketa, iškelianti į kosmosą erdvėlaivį, o po to pristatanti jam kurą skrydžiui į Marsą ir raketinio kuro gamykla Marse, kaip žaliavą naudojanti Marse esantį metaną.

https://youtu.be/0qo78R_yYFA

 

Masko teigimu, pirmoji misija į Marsą gali įvykti 2024 metais.

Prieš tai, jau 2018 metais, „SpaceX“ planuoja į Raudonąją planetą pasiųsti nepilotuojamą „Dragon“ krovininę kapsulę, kurioje bus pirmiesiems kolonistams reikalinga įranga.

 

Masko teigimu, pirmasis skrydis būtų labai brangus, ir matyt neįmanomas be plataus masto privataus ir viešojo sektoriaus partnerystės, bet tikslas yra kelionės kainą padaryti prieinamą, bent jau iki 100 tūkstančių JAV dolerių. „Neįmanoma sukurti civilizacijos Marse, jei bilieto kaina yra 10 milijardų dolerių vienam žmogui. Tačiau tokios kelionės, bent jau pradžioje, bus labai pavojingos. Todėl kandidatams į kolonistus pagrindinis klausimas būtų – „Ar jūs esate pasirengęs žūti?“.

 

Nors „SpaceX“ patyrė avariją šių metų rugsėjo pirmą dieną, kai raketa „Falkon 9“ sprogo starto aikštelėje, po kelių prieš tai buvusių sėkmingų pakilimų ir nusileidimų vertikalioje padėtyje, taip išsaugant raketą kitiems skrydžiams, pristatyme Elonas Maskas teigė, kad tai tik tik mažas akmenėlis ilgame kelyje.

Kompanija „SpaceX“ yra ne vienintelė, planuojanti skrydžius į Marsą.

JAV Kosmoso agentūra NASA taip pat paskelbė planus pasiųsti žmones į Marsą maždaug 2030 metais.

Kita privati kompanija „Blue Origin“, įkurta „Amazon“ savininko Džefo Bezoso (Jeff Bezos), taip pat brandina panašius planus, nors kol kas labiau orientuojasi į kosmoso turizmą ir taip pat kuria vertikliai nusileidžiančią daugkartinio panaudojimo raketą.

 

Ekspertų teigimu, Elono Masko išdėstyta vizija yra įdomi ir įkvepianti, tačiau jai trūksta esminių detalių –neatsakytas klausimas, iš kur bus gauti milijardai, reikalingi erdvėlaivio ir kolonijos Marse statybai. Gal būt pakaktų pradžiai nusiųsti ne šimtus, o tik keliolika žmonių. Tačiau ir tai, vertinant dabartines ir netolimos ateities technologijas, kainuotų ne mažiau nei 80 milijardų JAV dolerių.

 

Vizijoje taip pat nėra atsakymų į techninius klausimus – pavyzdžiui, kaip kolonistai apsirūpintų maistu, kaip papildyti kelionei atgal į Žemę reikalingais degalais Marso orbitoje esančius erdvėlaivius, ar kaip pastatyti raketinio kuro gamyklą Marse.

Tačiau Elonas Maskas žinomas ne tik kaip vizijų kūrėjas, bet ir žmogus, sugebantis jas įgyvendinti.

https://youtu.be/W9olSzNOh8s

 
Daugiau:
Augalai, išauginti grunte, panašiame į Marso, pasirodė tinkami maistui

„Blue Origin“ išbandys savo kuriamos raketos astronautų gelbėjimo avarinę sistemą

Marsaeigio „Curiosity“ misija. Ką naujo sužinojome apie Marsą?

Degalų prie Mėnulio papildymas gali gerokai palengvinti pilotuojamas misijas į Marsą

NASA pasirinko partnerius Marso kolonijos pastatų prototipams sukurti

NASA pasiūlė pažaisti

NASA pristatė robotizuotą transporto priemonę

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.