Japonijos „kosminio šlavėjo“ misija nepavyko

Eksperimentinis japonų planas pradėti valyti kosmines šiukšles iš Žemės orbitos, kaip šiandien (2017/02/06) paskelbė Japonijos Kosmoso tyrimų agentūra (Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA), baigėsi nesėkme.

Vertinama, kad Žemės orbitoje skrieja daugiau nei 100 milijonų įvairiausių šiukšlių, daugiausia raketų ir jų pakopų dalys, seni palydovai ir jų nuolaužos. Neabejojama, kad visos šios šiukšlės jau kelia didelį pavojų tiek orbitoje skriejantiems palydovams, tiek ir planuojamoms kosminių tyrimų misijoms – susidūrimas net ir su nedidele nuolauža gali sukelti tiek palydovo gedimą, tiek ir į kosmosą kylančios raketos avariją.

 

Mokslininkai iš Japonijos Kosmoso tyrimų agentūros turėjo išbandyti magnetinį tinklą, kuris turėjo pritraukti šiukšles, o po to jas nukreipti į žemesnę orbitą, kur jos turėjo sulėtinti greitį ir galiausiai sudegti Žemės atmosferoje.

300 metrų ilgio tinklas, pagamintas iš plieno ir aliuminio turėjo būti išskleistas kosmose iš dar gruodžio mėnesį paleisto palydovo krovinių skyriaus, tačiau to padaryti nepavyko.

Japan Aerospace Exploration Agency

 

 

 

Daugiau:

„Objektas 2014-28E“ – kosminė šiukšlė ar slaptas Rusijos karinis palydovas?

Ginklai kosmose

NASA pasiūlė pažaisti

Kosmoso užkariavimui – nauja VGTU studijų programa

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.