Eksperimentai rodo, kad Marse galėtų augti bulvės

Tarptautinis Bulvių tyrimų centras (International Potato Center, CIP) atliko eksperimentus, siekdamas sužinoti, ar bulvės galėtų augti ypač nepalankiomis sąlygomis – Marso paviršiuje.

cubesat kont
„CubeSat“ konteineris, kuriame buvo palaikomos sąlygos, analogiškos esančioms Marso paviršiuje.

Eksperimentas buvo pradėtas 2016 metų vasario mėnesį, kuomet Inžinerijos ir technologijų universiteto Limoje (Peru) tyrėjai pasodino bulvių gumbus pagal NASA specialistų rekomendacijas sukonstruotame specialiame hermetiškame konteineryje „CubeSat“, kuriame buvo imituojamos Marso aplinkos sąlygos.

„CubeSat“ buvo talpa su gruntu, analogišku Marso gruntui – kuris yra sausas ir sūrus, jame buvo nuolat keičiama temperatūra, atitinkanti Marso dienos ir nakties temperatūras, palaikomas Marso atmosferos slėgis ir jo cheminė sudėtis: didžioji dalis – anglies dioksido ir šiek tiek deguonies. Pasodintiems bulvių daigams buvo tiekiamas vanduo su maistinėmis medžiagomis.

Specialiais jutikliais buvo nuolat stebimos grunto ir atmosferos sąlygos.

Preliminarūs rezultatai buvo teigiami – bulvės sėkmingai sudygo ir davė derlių.

Tyrėjų teigimu, viena iš priežasčių, kodėl eksperimentui buvo parinktos bulvės – jų genetinis sugebėjimas prisitaikyti prie ypatingų aplinkos sąlygų bei galimybė gauti didesnį kalorijų kiekį iš apsodinto ploto vieneto.

Tarptautinis Bulvių tyrimų centras, pasinaudojęs šia bulvių savybe, jau yra išvedęs veislių, galinčių augti sūriuose dirvožemiuose ir ištverti sausras.

 

Kitas eksperimento tikslas buvo labiau žemiškas – atrinkti tinkamiausias veisles, tinkamas auginti ten, kur vyrauja ekstremalios klimato sąlygos, taip pat išsiaiškinti, kokios yra minimalios sąlygos, norint gauti derlių.

 

Šiam eksperimentui Peru buvo pasirinkta neatsitiktinai – sausas gruntas, esantis dykumose Peru pietuose ir naudotas „CubeSat“ eksperimento metu, yra labiausiai panašus į Marso gruntą.

Tyrėjai pažymėjo, kad šie eksperimentai suteikė ir naujų žinių apie bulvių potencialą, nes padės kurti naujas veisles, tinkamas auginti nederlingos ar klimato kaitos paveiktose vietovės.

Indicators show potatoes can grow on Mars

Daugiau:
Elonas Maskas atskleidė žmonių kolonijos Marse įkūrimo planus

Augalai, išauginti grunte, panašiame į Marso, pasirodė tinkami maistui

NASA pasirinko partnerius Marso kolonijos pastatų prototipams sukurti

Degalų prie Mėnulio papildymas gali gerokai palengvinti pilotuojamas misijas į Marsą

Suomijos mokslininkai sugalvojo, kaip maisto užsiauginti virtuvėje

CERN ir ESA mokslininkai „Robotiadoje“ nagrinės esminius Visatos klausimus

Marsaeigio „Curiosity“ misija. Ką naujo sužinojome apie Marsą?

Nuo A iki Z: kaip namuose auginti augalus su augalų lempomis

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.