Mokslininkai sukūrė saulėtekio Marse garso takelį pagal jo nuotrauką

Mokslininkai sukūrė penkiatūkstantojo Marso saulėtekio, užfiksuoto marsaeigio „Opportunity“, dviejų minučių trukmės garso takelį.

Tyrėjai šį muzikos kūrinį sukūrė, nuskenavę nuotrauką iš kairės į dešinę, po vieną pikselį, ir pagal pikselių šviesumo ir spalvos informaciją bei fono reljefą, panaudodami duomenų sonifikavimo technologijas, parinko atitinkamas muzikines natas.

 

sauletekis marse
Penkiatūkstantasis Marso saulėtekis, stebėtas marsaeigio „Opportunity“. Nuotr.: Anglia Ruskin University

 

Rami, lėta melodija yra tamsaus fono pasekmė, o ryškesnio saulės disko pavertimas garsu sukuria ryškesnius, aukštesnio tono garsus, pasigirstančius takelio viduryje.

Garso takelį sukūrė dr. Domenikas Vicinanza (Domenico Vicinanza) iš Anglijos Ruskino universiteto ir dr. Džonovezė Viliams (Genevieve Williams) iš Eksterio universiteto (Jungtinė Karalystė). Šis įrašas, pavadintas „Mars Soundscapes“, bus pristatytas lapkričio 13 dieną, Dalase (JAV) vyksiančioje konferencijoje „Supercomputing SC18“, NASA stende.

Šis kūrinys bus leidžiamas naudojant ir įprastus garsiakalbius, ir vibracinius keitiklius, taigi auditorija galės jausti vibracijas, kaip kino teatre.

„Vaizdo pavertimas garsu – sonifikavimas – yra lankstus mokslinio tyrimo metodas, ir jis gali būti naudojamas įvairiausiose srityse: nuo planetos paviršiaus charakteristikų, atmosferos savybių tyrimų, iki meteorologinių sąlygų pokyčių ar vulkanų išsiveržimų nustatymo“, teigia šio darbo autoriai. „Sveikatos moksluose jis gali būti taikomas tam tikrų formų ir spalvų atsiradimui analizuoti, o tai ypač reikalinga diagnostikai pagal įvairias organų nuotraukas.“

Marsaeigis „Opportunity“ tyrinėja Marsą jau nuo 2004 metų. Tiesa, šiemet jo darbas po vienos iš dulkių audrų sutriko, ir jis nustojo siųsti duomenis į Žemę, tačiau mokslininkai tikisi, kad marsaeigį pavyks pataisyti ir jis pratęs Marso tyrinėjimus.

 

Daugiau:

NASA marsaeigis aptiko metano, esančio prie pat Marso paviršiaus

Seni garso įrašai atkuriami optinio skanavimo technologija

Marso kolonizavimas: kada prasidės kelionės į raudonąją planetą?

NASA pasiūlė pažaisti

Lietuviškus garso ir video įrašus nuo šiol tekstu pavers dirbtinis intelektas

Akustikos tyrimų taikymas: nuo popmuzikos iki architektūros ir kriminologijos

NASA pasirinko partnerius Marso kolonijos pastatų prototipams sukurti

Astrofizikai Saturno palydovų judėjimą ir žiedų virpesius pavertė muzika

 

 

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.