Naujasis marsaeigis „InSight“ išgirdo Marso vėją

NASA marsaeigis „InSight“ , nusileidęs į Marsą tik prieš 10 dienų, atsiuntė pirmąjį Raudonosios planetos vėjų garso įrašą.

insight

„InSight“ saulės energijos modulis. Jo skersmuo – 2,2 metro. Nuotr.: NASA / JPL-Caltech.

 

„InSight“ jutikliai užfiksavo silpną garsą, kurį sukėlė vibracijos, atsiradusios dėl vėjo. Apskaičiuota, kad vėjo greitis – apie 5 – 7 metrai per sekundę, pučiantis į pietryčius. Vėjo kryptis sutapo su vadinamųjų „dulkių velnių“ – dulkių sūkurių judėjimo Marso paviršiumi kryptimi, stebėta iš orbitos prieš marsaeigio nusileidimą.

 

„Šio garso įrašas buvo neplanuotas“, teigė Brusas Banerdtas (Bruce Banerdt), NASA Reaktyvinės stūmos laboratorijos mokslininkas. „Tačiau tai vienas iš tų dalykų, kuriems ši misija ir yra skirta – stebėti ir matuoti įvairiausius judėjimus, vykstančius Marse, ir tai,  žinoma, apima ir vibracijas, kurias sukelia garso bangos“.

Jas aptiko du labai jautrūs marsaeigio jutikliai – vienas, matuojantis aparato viduje esantį oro slėgį, veikiantis mikrofono principu, kitas – seismometras, kol kas esantis marsaeigyje.

Oro slėgio jutiklis, esantis įrenginyje, skirtame rinkti meteorologinius duomenis, užregistravo garso bangas tiesiogiai.

Seismometras užregistravo vibracijas, kurią sukėlė vėjas, pučiantis į erdvėlaivio saulės modulius, atrodančius kaip dvi didelės 2,2 metro skersmens ausys.

Tyrėjai šį užregistruotą reiškinį palygino su vėliavos plazdėjimu – jai plazdant, sukuriamos garso bangos, kurias ir užgirsta žmogaus ausis. Lygiai taip pat marsaeigio Saulės energijos moduliai ėmė vibruoti nuo Marso vėjo, ir šios vibracijos buvo užregistruotos.

Po kelių savaičių seismometrą roboto manipuliatoriumi numatoma pastatyti ant Marso paviršiaus. Jis bus  uždengtas kupolu, apsaugančiu nuo vėjo ir ir temperatūros pokyčių.

Šio pirmojo įrašo duomenys galės būti panaudoti, norint panaikinti triukšmą, atsiradusį dėl greta esančio marsaeigio vibracijų.

 

Seismometro įrašą NASA tyrėjai paskelbė nepakeistą, po to – pakeltą dviem oktavomis, kad būtų labiau suvokiamas žmogaus klausai, ypač klausantis per nešiojamąjį kompiuterį ar išmanųjį telefoną.

 

Seismometrą užviksuotas įrašas. Jam išgirsti reiia gerų ausinių arba žemojo dažnio garso kolonėlių.

Seismometras stebės, ar Marse vyksta drebėjimai, ir, jei taip, ar jų sukeltos bangos yra panašios į Žemės drebėjimus. Šie duomenys suteiktų vertingų įžvalgų apie vidinę Marso sandarą, Saulės sistemos planetų formavimąsi, galbūt net apie mūsų planetą.

 

spektrograma

Vibracijos spektrograma (dažnių spektras laikui bėgant), užfiksuota seismometro jutiklio. Ji parodo maždaug 20 minučių trukmės pačius pirmuosius seisminius duomenis, gautus iš Marso. Juodai išskirtas 20 sekundžių trukmės garso įrašas, panaudotas įraše aukščiau.

 

Slėgio jutiklio užfiksuotas garsas buvo maždaug 10 hercų dažnio, žmogaus ausiai jis praktiškai negirdimas.

Slėgio jutiklio įrašytas garsas buvo pagreitintas 100 kartų, kas padidino jo dažnį šimtą kartų, iki girdimo.

 

Detalesnis šio įvykio pristatymas:

NASA’s InSight ‘Hears’ the Sound of Mars

 

Daugiau:

NASA marsaeigis aptiko metano, esančio prie pat Marso paviršiaus

Marsaeigio „Curiosity“ misija. Ką naujo sužinojome apie Marsą?

Marso kolonizavimas: kada prasidės kelionės į raudonąją planetą?

Sėkmingai išbandytas „taisykles keičiantis“ kosminių misijų energijos šaltinis

Eksperimentai rodo, kad Marse galėtų augti bulvės

Elonas Maskas atskleidė žmonių kolonijos Marse įkūrimo planus

Mokslininkai sukūrė saulėtekio Marse garso takelį pagal jo nuotrauką

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.